Çiğ Köfte Tarifi

Çiğ Köfte Tarifi

Çiğ Köfte Tarifi için Malzemeler

1 küçük boy soğan
4-5 diş sarımsak
1/2 tatlı kaşığı tuz
1/2 demet maydanoz
7 küçük boy yeşil soğan
3 orta boy domates
1/2 tatlı kaşığı karabiber
1/2 tatlı kaşığı kimyon
2 yemek kaşığı acı biber salçası
1/2 su bardağı kıyma(yağsız ve 2 kere çekilmiş)(300 g)
1 yemek kaşığı limon suyu
3 yemek kaşığı zeytinyağı

Çiğ Köfte Nasıl Yapılır?

1. Soğan ve sarımsağı soyun, yıkayın. Soğanı rendeleyin, sarımsakları ise 1/2 tatlı kaşığı tuz ile dövün. 
2. Diğer sebzeleri yıkayın ve ayıklayın. Maydanoz ve yeşil soğanları ince şekilde kıyın. 
3. Domatesleri ince şekilde rendeleyin ve süzgeçten geçirerek çekirdeklerinden ayırın.
4. Bir tepsiye bulgur, rendelenmiş soğan, pul biber, karabiber, kimyon, biber salçasını koyun ve soğanlar bulgurun içinde tamamen kayboluncaya kadar yoğurun. Kıymayı ilave ederek tekrar yoğurun.
5. Ara sıra domates suyundan biraz dökerek, bulgur et içinde iyice ezilinceye ve bütün malzeme birbirini tutuncaya kadar yoğurmaya devam edin. (Domates suyu bitince, gerekirse elinize su alarak yoğurun.) Sarımsağı kalan 1 tatlı kaşığı tuz katarak biraz yoğurun.
6. Maydanoz, yeşil soğan ve limon suyunu ilave ederek karıştırın. Daha sonra zeytin yağını ekleyin ve bir defa karıştırarak sıkın.
7. Bekletme yapmadan yani bulgur şişmeden boş yeşillik ve ezme salata ile servis yapın.

Afiyet olsun


Not: Güney Doğu Anadolu Bölgesi yemeklerindendir. Ancak günümüzde her yörede yapılmaktadır. Arzuya göre acı biber miktarı artırılabilir.

Çiğ Köfte Yapmanın Püf Noktaları

Çiğ köfte yaparken, kullanacağınız ince bulgurun kalitesine dikkat edin ve bulguru, baharat karışımı ve su ile yoğurarak homojen bir kıvam elde edin.
Limon suyu ve nar ekşisi gibi asidik malzemeleri dengeli bir şekilde ekleyerek, çiğ köftenin lezzetini canlandırın ve baharatların daha iyi karışmasını sağlayın.
Elde ettiğiniz karışımı belirli bir süre dinlendirerek, malzemelerin birbirine iyice karışmasını sağlayın; bu, çiğ köftenin lezzetinin daha iyi oturmasına yardımcı olacaktır.


Çiğ Köfte Servis Önerisi

Çiğ köfteyi servis etmeden önce, marulların ve taze yeşilliklerin arasına güzelce yerleştirerek renkli ve görsel bir sunum oluşturabilirsiniz. İnce lavaş veya marullar arasına sararak, misafirlerinizin kendi çiğ köftelerini oluşturabilecekleri bir servis imkanı sunabilirsiniz.
 

Çiğ Köfte Yanına Ne Gider?

Ferahlatıcı ve hafif bir yoğurt içeceği olan ayran, çiğ köftenin baharatlı lezzetiyle güzel bir eşlikçi olabilir. Ya da hafif ekşi ve baharatlı bir içecek olan şalgam suyu, çiğ köfteyle uyumlu bir içecek olabilir.

1 Porsiyon Çiğ Köfte Kaç Kalori?

Çiğ köftenin içeriğindeki protein, lif ve diğer besin öğeleri bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. 2 su bardağı çiğ köftelik bulgur bulunan çiğ köfte kalorili bir yiyecek olabilir. Kalori miktarı; kullanılan malzemelere, ölçüye ve tarife bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.