Börülce Nedir? Börülcenin Faydaları Nelerdir?

14-08-2023 14:45
Börülce Nedir? Börülcenin Faydaları Nelerdir?

Yüksek proteinli bir kuru baklagil olan börülce, içerdiği besin değerleri ile dikkat çeker. Börülce ne demek diye baktığımızda bu terimin bir bitkibilim terimi olarak fasulyeye benzeyen iki bitkinin ortak adı olarak ifade edildiğini görebiliriz. İyi gelişmiş köke sahip olan bu otsu bitki tek yıllıktır.

Göbek kısmı koyu renkli olduğundan karnıkara ya da siyah göz olarak da bilinir. Yaprakları birleşik yapıda olan otsu bir bitkidir. Bitkinin hasadı hem kuru hem de taze yapılabilir. Azot ve nişasta içeren bu bitkide C vitamini değeri de yüksektir. Taze olarak tüketiminde yemeği yapılabildiği gibi salata olarak da yenebilir. İçerdiği protein ve vitaminler sayesinde sağlığa birçok faydası vardır.

 

Bu besin sadece insanlar için değil hayvanlar için de yararlıdır. Özellikle harmanından elde edilmiş olan samanı yüksek kaliteli hayvan yemi olarak kullanılır.

Börülce Nedir?


Otsu bir bitki olan börülce, baklagiller familyasından olup tane şeklinin fasulyeye benzemesi sebebiyle fasulye olarak da adlandırıldığı durumlar olur. Ancak bu bakliyat fasulyeye göre biraz daha küçüktür ve ortasında ise koyu renkli bir kısım vardır.


Protein ve lif bakımından zengindir. Yüksek oranda A vitamini, demir, çinko, magnezyum içerir. Uzmanlar tarafından önerilen besinler arasında yer alır. Dört mevsim tüketilebilir olması, lezzetli olması besin olarak tercih edilmesini sağlar. Börülce nedir sorusuna yanıt olarak bir tür fasulye olduğu söylenebilir.


Ege bölgesi bu protein deposu besinin en çok tüketildiği bölgelerin başındadır. Sağlığa olan faydaları ise saymakla bitmez. Besin değerleri oldukça zengin içerikler sunar. İçeriğindeki lif geç acıkmayı sağlayarak zayıflamaya yardımcı olur. Fiziksel olduğu kadar ruhsal olarak da faydaları olan bir besindir. İçeriğindeki B9 vitamini depresyonu önlemede etkilidir.



Börülce Faydaları Nelerdir?


Kendisi küçük besin değeri büyük ve sağlığa çok faydalı bir kuru bakliyattır. İçeriğindeki yüksek protein boy uzaması, kas sistemi, saç ve tırnak sağlığı üzerinde önemli rol oynar. Çinko ve potasyum içeriği sayesinde yaraların çabuk iyileşmesinde etkilidir. A vitamini zenginliği ise kanser önleyici etkisi ile öne çıkar. İçeriğindeki lifler kolesterolün düşürülmesinde etki sağlar. Taze börülce faydaları arasında kalp damar sağlığına olan etkisi de dikkat çeker.


Diğer börülce faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;


A vitamini zenginliği kanseri önlemeye yardımcı olur.


B9 vitamini sayesinde depresyonun önlenmesinde etkilidir.


Sindirimi kolaylaştırarak bağırsak sağlığını korur.


Geç acıkmayı sağlayarak zayıflamaya yardımcı olur. Bu sebeple de diyet listelerinin vazgeçilmez ürünleri arasındadır.


Gelişim çağındaki çocukların hem saç hem de tırnak sağlığı için destekleyicidir.


Çinko zenginliği sayesinde hücrelerin yenilenmesinde etkilidir.


Kalp damar sağlığının korunmasında etkili bir besindir.


Yüksek tansiyon sorunlarının yaşanma riskini azaltır.


İçerisindeki folik asit sayesinde vücuttan zararlı toksinlerin atılmasını sağlar. Toksinlerin atılmasıyla da ödemlerin daha kolay inmesine destek olur.


Adet sancılarına iyi gelir. Özellikle rahmin yenilenmesine yardımcı olması yanında kadınlarda yumurtalıkları da güçlendirir.


Kadınların en büyük problemi olan akıntılarda bu besini tüketmeyle azalabilmektedir.



Taze Börülce Faydaları


Hem taze hem de kuru olarak tüketilmesi açısından birçok mutfakta kendine yer bulan bu bakliyatın kurusu kadar tazesi de oldukça faydalıdır.


Taze haliyle tüketildiğinde doğrudan protein alımını kolaylaştırır.


Taze olarak yemeği yapılan börülcenin kalp dostu olduğu bilinir.


Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.


Hücre yenilenmesine katkı sağlayarak yaraların hızlı iyileşmesini sağlar.


Gelişme çağındaki çocukların anatomik gelişimini destekler.


Büyüme çağındaki çocuklara börülce yemeği yedirmek faydalı olur.


Saçların dökülmesini engelleyen bir özelliği de vardır


Bağışıklık sistemine iyi geldiği için hastalıklarından korunmayı destekler.


İçeriğindeki lifler kabızlığın giderilmesinde etkilidir. Bağırsakların düzenli çalışması için taze olarak tüketilmesinde fayda vardır.



Kuru Börülce Faydaları


Kışın kuru haliyle tüketilen bu fasulye benzeri bakliyatın kurusunun faydalarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:

İçeriğindeki demir zenginliği kansızlığa iyi gelir. Demir kan için oldukça önemli bir içeriktir ve bu kuru bakliyatta fazlasıyla bulunur.


Sodyum içeriği ise tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur.


İçeriğindeki folik asit çocuklar ve hamile kadınlar için oldukça faydalıdır.


Kuru börülce faydaları arasında C vitamini desteği de yer alır. Bu vitamin özellikle cilde çok iyi gelir. Cilt sağlığını destekleyen C vitamini içeriğinde oldukça fazla şekilde bulunur.


B vitamini zenginidir ve bağışıklık sistemini de güçlendirir. B9 Vitamini ruh sağlığına iyi gelen bir vitamin olarak bu besinde oldukça fazladır.



Börülcenin Besin Değeri Nedir?


Börülce besin değeri açısından altın değerinde bir sebze olarak dikkat çeker.100 gramda %63 karbonhidrat, %33 protein, %3 yağ bulunan börülce sağlıklı bir besin kaynağıdır. Protein değerinin yüksek olması besin değerlerinde dikkat çeken noktadır. Kuru baklagiller arasında en yüksek protein değerine sahip baklagillerden biridir. 100 gramı 127 kaloridir. Lif, A ve C vitamini, B vitamini yanı sıra sodyum, demir ve çinko açısından da zengindir. İçerdiği vitamin ve minareler ve yüksek protein bu besini altın besinler arasında görmemizi sağlar. Börülce kalori olarak oldukça düşük kaloriye sahiptir. Proteini yüksek kalorisi düşük bu besin diyetlerde de kullanılabilir.


Börülce Nasıl Ayıklanır?


Fasulyeye çok benzeyen bir sebze olması sebebiyle temizleme ve ayıklama yönünden taze fasulyeye çok benzer. Aşağıdaki adımları takip ederek bu değerli besini kolaylıkla ayıklayabilirsiniz:


İlk adım olarak ortamınızı hazırlayın. Bir meyve bıçağı ve iki derin kap ayarlayın, doğrama tahtasını çıkarın.


Kaplardan birine börülceleri koyun diğer kabı da ayıklanan taze kısımlarını koymak için kullanabilirsiniz.


Her bir börülceyi uç kısımlarından keserek ayıklayabilirsiniz.


Kestikten sonra çöp olan kısımları atın.


Uçları temizlenen sebzeyi, doğrama tahtasında bir parmak uzunlukta kesebilirsiniz.


Ayıklanmış ve doğranmış halini limonlu suyla yıkayın.


Eğer ayıklarken kılçıkları olduğunu görürseniz soyarak da ayırabilirsiniz



Taze Börülce Nasıl Ayıklanır?


Taze halinin ayıklanmasında dikkat edilmesi gereken en önemli husus, kılçığının olup olmadığıdır. Tazesini ayıklarken kılçıkları var mı dikkat etmelisiniz. Börülcelerin kılçıklarını soyma yöntemiyle ayırabilirsiniz. Ardından uç kısımlarını keserek atabilirsiniz. Parmak uzunluğunda doğradığınız börülceleri limonlu suyla yıkayabilirsiniz. Limonlu sudan sonra normal sudan da geçirmelisiniz.


Börülce Nasıl Haşlanır?

Börülce haşlanmadan önce ıslatılmalıdır. Çünkü içeriğinde gaza neden olacak içerikler vardır. Islatma işlemi gaza neden olan eğilimlerin önüne geçer. Kurusunu geceden ıslatabilirsiniz.

Sabahında durulayıp bir kap içinde suya bırakın. Oda sıcaklığında 3-5 saat bekletin.

Kuru halini geceden ıslatma dışında bir de hızlı ıslatma yöntemi bulunur. Kurusunu birkaç dakika kaynattıktan sonra sıcak suda bırakıp süzebilirsiniz. Böylece 60 dakikada yemeğinizi yapabilirsiniz. Ancak geceden ıslatmak daha iyi bir yöntemdir. Gece boyunca suda bırakarak ıslatma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Hızlı ıslatmada sıcak suda bekletme yöntemi kullanılır.


Hızlı ıslatmayı mecbur olmadıkça tercih etmeyin. Geceden ıslatma yemeklerde daha lezzetli ve etkili sonuçlar verir.


Kuru Börülce Nasıl Haşlanır?


Kuru börülce haşlanmadan önce mutlaka ıslatılmalısınız. Çünkü ıslatılmamış hali haşlamada iyi sonuçlar vermez. Kuru börülce nasıl pişirilir sorusunun yanıtında öncelikle ıslatılmalıdır ifadesi yer alır. Kurusunu derin bir kapta gece boyu suda bekletebilirsiniz. Acil durumlar için ayrıca hızlı haşlama yöntemini de deneyebilirsiniz. Kurusunu birkaç dakika kaynattıktan sonra

sıcak suda bekletebilirsiniz. Ancak kolay pişme ve lezzet açısından her zaman bir gece önce soğuk suda bekletilmiş hali daha etkili sonuçlar verir.


Börülce Nasıl Saklanır?

Uygun koşullarda saklanan börülce uzun süre tüketilebilir. Kuru bir erzak olarak depolanma özelliği vardır. Güneş ışınlarından ve sıcak ortamdan uzak tutulmalıdır. Kuru halini nem olmayan ortamda, oda sıcaklığında saklayabilirsiniz. Bu şekilde saklanan ürünler bir yıl içinde tüketilebilir.


Kurusunu kavanoz ya da bez torbada saklayabilir ve içerisine bir miktar kaya tuzu koyarak koruma altına alabilirsiniz. Kaya tuzunu nemlenme ve böceklenmeyi önlemek için kullanabilirsiniz. Kaya tuzu nemi emerek küflenme ve böceklenmenin önüne geçer. Bir

kullanımlık şeklinde derin dondurucuya da atılabilir. Haşlandıktan sonra buzluk ya da derin dondurucuda da saklanabilir. Ancak bu bir kullanımlık şeklinde olmalıdır. Ağzı kapalı şekilde, nemden uzak ortamda, oda sıcaklığında bir yıl kadar muhafaza edilebilir.


Kuru hali uzun süre dayanmasına rağmen taze halini zaman geçirmeden tüketmek gerekir. Tazesinin durma süresini buzdolabında saklayarak uzatabilirsiniz ancak lezzet açısından hem tüketilmesinde fayda vardır. Gerektiğinde haşlayarak derin dondurucuda da saklama ve sonra tüketme imkanınız olur.

Börülce Nasıl Yapılır?

 

Börülce hakkında merak edilenlerden biri de kuru börülce nasıl yapılır sorusudur. Tazesi ve kurusu birçok farklı şekilde yapılabilir. Yemek olarak ya da salata olarak tüketilebilir. Taze ve kuru börülce için farklı yemek tarifleri vardır. En popüler olan yemek ise tazesinden yapılan zeytinyağlı börülcedir. Kurusunun salatası da oldukça popülerdir.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.