Pirincin Faydaları

11-07-2023 14:13
Pirincin Faydaları



Pirincin Faydaları Nelerdir?

İnsan sağlığı üzerinde, içerdiği zengin besin değerleri sayesinde birçok faydası bulunmaktadır. Türk mutfağının da vazgeçilmezi olan bu gıda maddesinin ana vatanı aslında Hindistan’dır. Tarihi binlerce yıl öncesine dayandığı için Çin kültüründe de özel bir yeri olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle Afrika ve Asya ülkelerinde çok fazla tüketilmektedir. Aynı zamanda bu bölgelerde bulunan ülkelerde, üretimi yaygın olarak yapılmaktadır. Bu kadar popüler olan pirincin faydaları ise tahmin edilenden çok daha fazladır.

İçeriği bakımından nişasta ve karbonhidrat açısından zengindir. Bu yüzden de enerji sağlayan bir besin olduğunu söyleyebiliriz. Lif açısından da zengin bir besin olduğu için sindirim sistemi sağlığı için oldukça önemlidir. Doymuş yağ oranı düşük olduğu için sağladığı faydalar arasında kalp sağlığına iyi geldiğini de sayabiliriz. İçerisinde zararlı yağ ve sodyum içermemesi, bağırsak hareketlerini düzenleyebilen sindirimi kolaylaştırıcı özelliklere sahip olması pirinç pilavının faydaları arasında sayılabilir.

Pirincin Cilde Faydaları Nelerdir?

Buğdaygiller familyasına ait olan bu faydalı gıda, cilt sağlığı için birden çok fayda sağlayan doğal bir içeriktir. Hemen hemen her ülkede bulunan bir gıda malzemesidir. Gıda maddesi olmasının yanı sıra güzellik sektöründe de adını altın harfler ile yazdırmayı başarmıştır. Asya ve Uzak Doğulu kadınların pürüzsüz cilt güzelliklerinin sırrı da yine bu malzemeden geçiyor. Hatta Uzak Doğu’da birçok markada kozmetik ürünü olarak kullanılmaktadır. Bu bölgelerde yaşayan büyük bir çoğunluğun ciltlerinin gergin ve pürüzsüz olmasının sebeplerinden biri de ciltlerine pirinç içerikli krem ve maske kullanıyor olmalarıdır. İçerdiği vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sayesinde pirinç faydaları arasında cilt için faydalı olduğunu söyleyebiliriz.

Pirinç yararları sayesinde cildinizi temizleyip, cilt tonunuzun dengelenmesi için sizde evinizde Japon kadınların mucizevi güzellik sırlarını deneyebilirsiniz. Mesela evde kolay bir maske yapmayı deneyebilirsiniz. Bu maske içeriği sayesinde; cilt matlaşması, rengini kaybetmesi ve güneş lekeleri için en etkili uygulamalardandır. Haftalık olarak yapabileceğiniz bu maske için sadece üç malzemeye ihtiyacınız var; pirinç, bal ve süt. Peki malzemeleri hazırladıktan sonra hangi adımları takip etmelisiniz? İşte şöyle;

  • Önce 3 yemek kaşığı pirinci haşlıyoruz.
  • Haşladıktan sonra pirinç özünü çıkararak, derin bir kabın içerisinde 1 yemek kaşığı bal ekliyoruz.
  • Ardından 1 tatlı kaşığı süt ekleyerek karıştırıyoruz ve temiz cildimize uyguluyoruz.
  • Gözaltı koyuluğu gibi sorununuz varsa göz altınıza ve boyun bölgesine de sürebilirsiniz.
  • Yaklaşık 20 dakika bekledikten sonra kuruyan maskeyi yıkayabilirsiniz. Ardından krem sürerek cildinizi nemlendirebilirsiniz.

Genel cilt bakımı için haftada 1 defa bu maskeyi kullanabilirsiniz.



Pirincin İçinde Hangi Vitaminler Bulunur?

Pirinçte bulunan vitaminleri; B1, B2, A ve C vitamini olarak sayabiliriz. İçerisinde B vitamini bulunması bağışıklık sisteminin güçlenmesi açısından oldukça önemlidir. Buğdaygiller familyasının üyesi olan bu gıda malzemesinin içerisinde ayrıca kalsiyum, protein, fosfor ve demir bulunmaktadır. Pirinç içindeki vitaminler ve diğer yararlı değerler; kemik gelişimi, hazımsızlık, kanser ile savaş, kan basıncı yönetimi, cilt ve vücut enerjisi için oldukça önemlidir. Bu yüzden de gerekli miktarda yenmesi sağlık açısından faydalıdır.

Pirinç Nasıl Tüketilmeli?

En yaygın şekilde tüketildiği yemeklerden biri, Türk mutfağının da vazgeçilmezi olan pilavdır. Günlük yemeklerinizde ya da sevdikleriniz için hazırladığınız büyük bir sofrada pilav güzel bir seçenek olabilir. Bunun yanı sıra dolma içerisini doldururken, soğuk salataların içerisinde ya da çorbaya kıvam vermek için tüketebilirsiniz. Uzak Doğu mutfağında da yaygın olduğundan bahsetmiştik. Özellikle Japonya’da pirinç çeşitleri vazgeçilmezdir. Suşi hazırlarken ton balığı, kalamar, karides gibi deniz ürünlerine ve sebzelere eşlik eder. Pirinç yemenin faydaları arasında iyi derecede protein kaynağı olmasını da unutmayalım. Ayrıca çölyak hastaları için, gluten içermediği için güvenilir yiyecekler arasında sayabiliriz.

Genel olarak yemeklerde kullanılıyor olsa da güzel sektöründe de önemli bir yeri vardır. Pirinci haşladıktan sonra çıkan suyu ile cilde maske yapmak oldukça popülerdir. Özellikle Uzak Doğu ülkelerindeki insanlar yemenin yanı sıra maske krem gibi kozmetik ürünlerinde pirince yer vermiştir.

Pirinç Pilavı Faydaları

Sporcular için antrenman öncesi ve sonrası enerji almak, kas gelişimini destekleyebilmeleri için karbonhidrat ve protein almaları önemlidir. Pirinç pilavı faydaları arasında tüm bu ihtiyaçların karşılandığını buna ek olarak yenilen yemeğin spor öncesinde ya da sonrasında sorun yaşamadan sindirilmesine yardımcı olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca içerdiği zengin potasyum sayesinde tansiyonu dengeli hale getirdiği de bilinmektedir. Yapılan araştırmalarda içerisindeki farklı besin değerlerinin vücut sağlığımız açısından faydalı olduğu için tüketilmesinin önemli olduğuna işaret etmektedir. Harcadıkları efor ve enerjiyi düşündüğümüzde, sporcuların dengeli ve sağlıklı öğünlerine eşlik edebileceğini söylemek doğru olacaktır.





Haşlanmış Pirinç Faydaları

Haşlanmış pirinç faydaları pişirme yöntemine ve tüketme şekline göre çeşitli faydalar sağlamaktadır. Yüksek lifli yapısı sayesinde kabızlık gibi sindirim sorunlarına yardımcı olurken, zengin karbonhidratlı bir besin olduğu için bu özelliğiyle de vücuda enerji sağlamaktadır. Sağlıklı bir yaşam için insan vücudunun esansiyel amino aside de ihtiyacı vardır. Haşlanmış pirinç içerisinde bulunan esansiyel amino asit sayesinde İnsan vücudunun bu ihtiyacını karşılamasına yardımcı olabilmektedir. Haşlandığı zaman düşük yağ içeriği ile diyet dostu olduğu da faydaları arasında sayılmaktadır. Sindirim süresini yavaşlattığı için uzun süre tokluk hissi sağlamaktadır. Gluten içermeyen bir diyet için ise oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Özellikle çölyak hastalığı ve gluten intoleransı olanlar için önemli bir tahıl alternatifi olduğunu söyleyebiliriz.

Pirinç Lapasının Faydaları

Pirinç ve suyun birlikte kaynatma işleminden geçmesiyle elde edilen pirinç lapası, dünya genelinde farklı kültürlerde bilinen bir yemek malzemesidir hatta bazı bölgelerde direkt yemek olarak da tüketilmektedir. Suyu emmiş yapısı ile içerisine süt ve tatlandırıcı eklenip, kıvamlı bir hale geldikten sonra tüketilebilir. Kahvaltıda tatlı olarak ya da ara öğün olarak tüketilmesi de bir başka seçenektir. Her öğüne uyum sağlama özelliğinin yanı sıra pirinç lapasının faydaları; oldukça doyurucu olması ve içerdiği lif, vitamin ve mineraller açısından sağlık için önemli bir besin olduğunu söyleyebiliriz.

 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.