Bulgurun Faydaları

11-07-2023 14:29
Bulgurun Faydaları

Bulgurun Faydaları Nelerdir?

Neredeyse tüm dünya mutfaklarında, yemek yaparken bakliyat kullanımı oldukça yaygın ve köklü bir geçmişe sahiptir. Mezopotamya’dan günümüze uzanan bu köklü yolculuk, her dönem insanlar için son derece önemli olmuştur. Özellikle Türk mutfağında altın bir değere sahip olan kuru gıdalar, Anadolu’nun binlerce yıllık geçmişi ile sofralarda yerini hep korumuştur. Anadolu’nun farklı farklı bölgelerinde yaşayan insanlar için önemli bir besin kaynağı olan bulgur, çeşitli yemeklerin yapımında kullanılmıştır. Köklü tarihinin yanı sıra bulgurun faydaları da saymak ile bitmez. Yüksek oranda life sahip olan bu gıda, bağırsak çalışmasında önemli bir rol oynamaktadır. Buna ek olarak tok tutucu özelliği ve lifli yapısı sayesinde kişinin kilo kontrolünün sağlayabilmesi açısından da oldukça önemlidir. Diyet menülerinin ve spor yapanların vazgeçilmez eşlikçisidir.

İşte 12 madde ile sağlık açısından bulgur faydaları;

  • Yüksek karbonhidrat kaynağıdır ve vücuda enerji verir.
  • Lif oranı yüksek bir gıdadır, uzun süre tok tutar, diyetlerde kullanımı özellikle tavsiye edilir.
  • Makarna ve pirinçle karşılaştırıldığında protein değeri oldukça yüksektir.
  • Sinir ve sindirim sistemlerinde çok önemli rolleri bulunan B1 vitamini açısından oldukça zengindir.
  • Hamilelik esnasında ortaya çıkan folik asit ihtiyacını karşılamak için önemli bir besindir.
  • Yağ oranı oldukça düşüktür.
  • Kolesterol içermez.
  • Hububat maddelerinde bulunan fitik asit, bu gıda maddesine uygulanan pişirme ve kurutma işlemlerinden dolayı, içerisinde bulunmaz.
  • Bakliyatlarla birleştirildiğinde protein kalitesinde artış olur.
  • İçerdiği yüksek mineral ve selülozlar sayesinde besin emilimi hızlandırıp kabızlığa engel olur ve bağırsak kanserinin önlenmesine yardımcıdır.
  • Tanelerinin pişirme esnasında besin maddeleri tane içerisine nüfuz ettiğinden dolayı besin değeri olarak tam buğdaya yakındır.
  • Uygulanan pişirme ve kurutma teknikleri sayesinde küf oluşumuna karşı dayanıklıdır ve raf ömrü benzer ürünlere göre oldukça uzundur.



Bulgur Yemenin Sağlığa Faydaları

Bulgur yemenin faydaları, içerdiği B1 vitamini sayesinde oldukça fazladır. Zengin B1 vitaminine sahip olan bu besin maddesi, karbonhidrat metabolizmasında etkin bir rol oynar. Karbonhidratları parçalayıp vücuda enerji temin ederek onların glikoza dönüşmesini sağlar. Bulgur yemeninin faydası bununla kalmıyor tabi. Kalp ve merkezi sinir sistemi, enerji ihtiyacını karbonhidrat metabolizmasından karşılar. Bu yüzden B1 vitaminin eksikliği nörolojik rahatsızlıklara ve kalp sorunlarına yol açabilir. Tüm bunlara ek olarak merkezi sinir sisteminde rol oynar ve kan dolaşımını düzenler. Özellikle 50 yaş üstü bireylerde görülen ve tedavi edilmez ya da önlem alınmazsa, geri dönüşü olmayan sonuçlar doğuran damar sertliği hastalığına karşı B1 vitamini içeriği ile koruyucudur.

Başbaşı bulgur, tüketici tarafından çok sık tercih edilen bir kuru bakliyat çeşididir. Başbaşı bulgur faydaları da kategorisindeki diğer çeşitler kadar merak edilmektedir. İçerisi oldukça zengindir; lif, protein, vitaminler ve mineraller bakımından yoğun bir besin kaynağıdır. İçeriğinde B vitaminleri, demir, magnezyum ve fosfor gibi önemli besin maddeleri bulunur. Bu nedenle, bu gıda çeşidini tüketmek, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinleri almasına yardımcı olabilir. Unutulmamalıdır ki bu çeşit, doğal taş değirmende kırılarak ortaya çıkmasının yanı sıra B vitamini açısından zengin olduğu için de sıklıkla tercih edilmektedir.

Bulgurda Hangi Vitaminler Bulunur?

Dünya Sağlık Örgütü, bireyin günde 25-50 gr. civarında lif tüketmesi gerektiğini belirtmektedir. İçerdiği yüksek lif oranı sayesinde bu ihtiyacı kolaylıkla karşılayabilecek nitelikte bir besindir.

Bulgurun içindeki vitaminler ise çoğu kişi tarafından bilinmez. Hadi gelin birlikte içerdiği vitaminlere de bakalım. Sindirim sisteminin güçlenmesinde önemli rolü olan B1 vitaminleri yapısında bol bol bulunmaktadır. Ayrıca b12 vitamini haricinde tüm B grubu vitaminlerini içeren besleyici ve ekonomik bir karbonhidrat kaynağıdır. B grubundaki vitaminlerden özellikle B1 vitamini bakımından zengin olan olduğu için tüketimine çocuklar, yaşlılar, hamileler başta olmak üzere herkes özen göstermelidir.

Ayrıca B1 vitamini, beriberi hastalığının önlenmesinde de önemlidir. Bu önemli özelliklerine ek olarak ise içerdiği folik asitler sayesinde hamile annelerin çocuklarının zeka gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır. Glisemik indeksi en düşük besinlerden biri olduğu için uzmanlar tarafından özellikle şeker hastalarına önerilmektedir. Salatadan, sıcak ve soğuk yemeklere, çorbadan pilava kadar kullanım alanı oldukça geniş olan bir üründür.

Bulgur Nasıl Tüketilmeli?

Çok çeşitli yemek tariflerinde kullanılan, çok yönlü bir tahıl ürünüdür. Bir pilav tarifinde pirincin yerine kullanarak yemeği daha besleyici bir hale getirebilirsiniz. Bu pilava bir de sebzeler eşlik etse tadından yenmez bir yemek olur diyebiliriz. Pirinç pilavına göre bulgur pilavı faydaları daha çoktur. Az önce de bahsettiğimiz gibi ana yemek menünüz için hem lezzetli hem de sağlıklı bir seçenek olabilir. Çorbaları da besleyici ve doyurucu bir hale getirme özelliği vardır. Sebze çorbası, mercimek çorbası veya tavuk çorbası tariflerinize bu ekleyebilirsiniz.

Salatalar ile ise taneli ve yine diğer yemek çeşitlerinde olduğu gibi besleyici bir yemek elde etmeniz mümkündür. Kısır salatası gibi, doğranmış sebzeler, yeşillikler ve baharatlarla birlikte kullanarak doyurucu bir salata hazırlayabilirsiniz. Hazırlayacağınız bir başka yemek ise hiç şüphesiz köftedir. Özellikle Türk mutfağında ‘’içli köfte’’ olarak bilinen bir tarifte bulgur hamuru kullanılır. Bulgurlu köfteleri farklı bulgur çeşitleri ve baharatlar kullanarak deneyebilir, lezzetli yemekler hazırlayabilirsiniz.

Bulgur Pilavının Faydaları

Doymamış yağ içeriği düşük bir besin olduğu için, pilav yapıldıktan sonra da besleyiciliğini kaybetmez. Düşük kolesterol seviyelerini koruyarak, sağlıklı bir yemek olarak tüketilebilir. Pirinç pilavına göre daha sağlıklı sayılmaktadır. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinleri almasına yardımcı olur, böylece felç ve kalp yetmezliği gibi hastalıklarına yakalanma riski de daha aza inecektir. Tahıllı olmasından dolayı bir başka faydası da kan şekeri kontrolünü kolaylaştırıyor olmasıdır. Bulgur pilavı yararları arasında, lif içeriğinden dolayı vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olmasını da sayabiliriz.

Bulgur Nasıl Bir Besindir?

Özet ile bu gıda maddesi, içeriğinin zengin olmasından dolayı besleyici ve kullanıldığı her yemeğe lezzet kattığını söyleyebiliriz. Besleyici değeri yüksek olan bu besin Türk mutfağında olduğu gibi dünyada da popülerdir. Özellikle Orta Doğu ve Akdeniz mutfağında yaygın olarak kullanılmaktadır.

 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.