Bakliyat Nedir? Bakliyatın Faydaları Nelerdir?

12-01-2024 10:51
Bakliyat Nedir? Bakliyatın Faydaları Nelerdir?

Tahıl ve hububattan sonra en popüler gıda olan bakliyatlar, protein içeriği açısından zengindir. Tok tutma özelliği ile öne çıkan bakliyatlar kalp dostu beslenme tarzında önemli bir yere sahiptir. Kan kolesterolünü iyileştirmeye yardımcı olan bakliyatlar, bol miktarda mineral ve lif içerir. Glisemik endeksi yüksek olan bakliyatlar kan şekeri seviyelerini düzenler. Antioksidan etkili E vitamini içeriği sayesinde vücut direncini yükseltir. Hem demir ve potasyum hem de magnezyum içerikleri sayesinde hastalıklara karşı vücudun dirençli olmasında oldukça fazla şekilde yardımcı olur. 

Bakliyatlardaki yüksek lif içeriği sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar. Posa zengini bakliyatlar bağırsaktaki zararlı bakterileri temizleyerek rektum kanseri riskini azaltır. Bakliyat nedir sorusunu yanıtlarken öncelikle bakliyatların sağlıklı ve kaliteli beslenmek açısından önemli bir rol oynadığını belirtmek gerekir. Sağlıklı, doğal ve taze bakliyat çeşitlerini sitemizde bulabilir, avantajlı fiyatlarla bütçe dostu tercihler yapabilirsiniz. Duru olarak sizlere her zaman en kaliteli bakliyat seçenekleriyle ürünlerimizi sunuyoruz.

Bakliyat Nedir?

Baklagiller ailesinden bitkilerin tohum ve meyvelerinin kuru formuna bakliyat denir. Hayvansal gıdalardan sonra en çok protein sağlayan gıdalar bakliyatlardır. Baklagillerin köklerindeki simbiyotik bakteriler baklagillerin azot döngüsünde önemli bir rol oynamasını sağlar. Bakliyatlar özellikle karbonhidrat kaynakları arasında içeriği açısından en fazla lif içeren gıdalardandır. Bakliyatlar genellikle insanların tüketimi için yetiştirilir.

Ayrıca bakliyatlar hücre hasarını önlemeye yardımcı olan antioksidan maddeler içerir. Yağ oranı düşük olan bakliyatlar kalorisi düşük besleyici gıdalar arasında yer alır. Uzun süre tok tutma özelliği ile bakliyatlar hem sağlıklı hem de kaliteli beslenme düzeninde önemli bir rol oynar. Her bakliyatın besin içerikleri farklı olmakla beraber genel olarak bakliyatlar zengin besin değerleri ile sağlıklı beslenmeyi destekler. Akdeniz diyetinin önemli bir parçası olan bakliyatlar kilo kontrolü için de tercih edilebilecek gıdalardır Besin değerleri yüksek kuru bakliyat çeşitlerini sitemizden avantajlı fiyatlarla ve markamız kalitesine güvenerek sipariş edebilirsiniz. Doğal üretim ve yüksek kalite standartları ile sofralarınıza gelen ürünlerimiz sayesinde sevdiklerinize güvenle harika lezzetler hazırlayabilirsiniz.

Bakliyatın Faydaları Nelerdir?

Bakliyatlar sağlık açısından birçok fayda sağlar. Glisemik endeksi çok düşük olan bakliyatlar kan şekerinin hızlı düşmesi ya da yükselmesini engeller. Bakliyatlarla ilgili yapılan çalışmalar bakliyatların kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde etkili olduğunu göstermektedir. B vitamini açısından zengin olan bakliyatlar konsantre olmaya destek olabilir. Folik asit, riboflavin yanı sıra tiamin ve niasin içerikleri vücudun sinir sisteminin düzenli çalışmasına destek olurlar. Uyku düzeni üzerinde de olumlu etkileri olan bakliyatlar ağrıya karşı duyarlılık konusunda da olumlu etkiler yaratır. 

Bakliyat içeriğindeki demir sayesinde demir eksikliği gelişmesini önleyebilir. Toksinleri ve fazla yağları vücuttan atmada etkili olan bakliyatlar yüksek protein kaynağıdır. Günlük lif ihtiyacının %64’nü karşılayan bakliyatlar sindirim sistemi üzerinde olumlu etkiler yaratır. Kalorisi düşük olan bakliyatlar uzun süre tok tutma özelliği sayesinde zayıflamaya yardımcı olabilir. Nohut gibi protein değeri yüksek bakliyatların sağlığa faydalarından yararlanmak için seçilen bakliyatların kaliteli, doğal ve taze olması gerekir. Taze, doğal ve kaliteli bakliyat tercihini Duru ürünleri arasından yapabilirsiniz. Geniş bakliyat seçeneklerimiz arasından ihtiyaç ve tercihlerinize göre seçimleri yaparken hem uygun fiyatlarımızdan yararlanabilir hem de indirim ve kampanyalarımızı keşfedebilirsiniz.


Bakliyat Ürünleri Nelerdir?

Bakliyat ürünleri baklagiller ailesinden bitkilerin meyve ve tohumlarının tane şeklindeki formlarıdır. Bakliyat ürünleri farklı boyutlarda, farklı şekillerde ve farklı renklerde olabilir. Bakla, börülce, soya fasulyesi gibi birçok farklı bakliyat çeşidi bulunur. Bakliyat çeşitlerinin besin değerleri protein açısından zengin olmakla beraber farklı değerler sunar. Genel olarak bakliyatlar protein, vitamin, mineral ve lif zengini gıdalardır. Bakliyat isimleri arasında çok bilinenler olduğu gibi az bilinen bakliyatlar da vardır. Ayrıca bazı bakliyatların farklı türleri de bulunur. Örneğin; mercimeğin sarı, kırmızı ve yeşil olmak üzere üç farklı seçeneği tercih edilebilir. Protein içeriği açısından bakliyatların farklı içerikler sunduğu görülür. Sağlıklı beslenmede önemli rol oynayan bakliyat çeşitlerini sitemizden kolaylıkla sipariş edebilirsiniz. Uygun fiyatlarımız sayesinde bu besleyici ürünleri satın alabilir, markamız güvencesiyle rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Bakliyatlar Nasıl Tüketilir?

Baklagillerin türüne göre tüketim şekli de değişebilir. Genel olarak bakliyatların pişirilmeden önce ıslatılması gerekir. Suda bekletme olarak gerçekleştirilen ıslatma işlemi bakliyatların daha sağlıklı tüketilmesini sağlar. Örneğin, kuru fasulye yemeği yapmak için kuru fasulyeyi mutlaka akşamdan ıslatmalısınız. Bakliyatlarla çok çeşitli yemekler hazırlamak mümkündür. Her bakliyat farklı gıdalarla bir araya getirilerek tüketilebilir. Mercimek çorbası en çok yapılan bakliyatlar arasında yer alır. Mercimekle hem çok lezzetli çorbalar hem de farklı yemekler kolaylıkla yapılabilir. Bakliyatların kullanıldığı birbirinden lezzetli yemek tarifleri vardır. Bakliyatları sağlıklı şekilde tüketmek için pişirmeden önce ıslatmak önemlidir. Bakliyatlarla birçok farklı yemek tarifi hazırlayabilirsiniz.

Bakliyatların Besin Değeri Nedir?

Bakliyatların besin değerleri birbirinden farklı olduğu gibi her bakliyat yüksek oranda protein içerir. 100 gram nohutta 164 kalori, 28 gram karbonhidrat, 9 gram protein yanı sıra 8 gram lif, mangan, folik asit ve bakır içeriği bulunur. Mercimekte ise 117 kalori, 21 gram karbonhidrat, 9 gram protein, 6 gram lif yanında mangan, bakır ve folik asit içerir. 100 gram bezelyede 84 kalori, 16 gram karbonhidrat, g gram protein, 6 gram lif, K vitamini, B1 vitamini, C vitamini bulunur. Barbunya besin değerleri ise 100 gramda 144 kalori, 27 gram karbonhidrat, 9 gram protein, 9 gram lif, bakır, mangan ve folik asit şeklindedir. Bulgur protein açısından zengin olmakla beraber sodyum, potasyum ve kalsiyum içerikleriyle de dikkat çeker. Besin değerlerini koruyan doğal ve taze bakliyat ürünlerini sitemizde bütçe dostu fiyatlara bulabilirsiniz.

 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.